Zlato prekonalo historický míľnik.

Zlato, ktoré je tradične považované za bezpečný prístav v časoch neistoty, nedávno prekonalo historickú hranicu 2 500 dolárov za uncu. Tento vývoj vyvoláva otázku, či je vhodné doň investovať práve teraz, keď jeho cena dosahuje nové maximá.

Prečo cena zlata stúpa?

Cena zlata v posledných mesiacoch prudko vzrástla, čo môžeme pripísať viacerým faktorom. V prvom rade ide o neistotu na globálnych finančných trhoch, ktorú podporujú aj geopolitické riziká, vysoké úrokové sadzby a obavy z nárastu inflácie. Investori hľadajú stabilné aktíva, ktoré si udržia hodnotu aj v prípade ekonomických turbulencií, a zlato túto rolu dlhodobo spĺňa.

Ďalším dôležitým faktorom je oslabenie dolára. Zlato je často považované za protiklad dolára – keď dolár klesá, cena zlata zvyčajne rastie. Toto pravidlo platí aj teraz, keď dolár oslabuje voči iným menám, čo robí zlato atraktívnejším pre zahraničných investorov.

Nemôžeme zabudnúť ani na úlohu centrálnych bánk, ktoré v poslednom čase aktívne navyšovali svoje zlaté rezervy. Tento trend je zjavný najmä v rozvíjajúcich sa ekonomikách, kde centrálne banky diverzifikujú svoje rezervy preč od dolára. Tým vytvárajú dodatočný dopyt po zlate, čo prirodzene tlačí cenu nahor.

Investovať do zlata, keď je na vrchole?

Pri rozhodovaní o investovaní do zlata je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Zlato sa v súčasnosti nachádza na historických maximách, čo môže naznačovať, že je nadhodnotené. V takýchto prípadoch hrozí, že investori, ktorí vstúpia na trh pri najvyšších cenách, môžu čeliť korekcii cien, ktorá by mohla viesť k dočasným stratám.

Z dlhodobého hľadiska je však zlato jedným z najstabilnejších aktív, do ktorého môžete investovať, a to aj keď je jeho cena práve na vrchole.

Zlato je unikátne v tom, že si uchováva hodnotu naprieč časom. Bez ohľadu na krátkodobé výkyvy, historicky zlato vždy fungovalo ako ochrana proti inflácii a finančným krízam. V čase, keď ostatné aktíva, ako akcie alebo nehnuteľnosti, môžu strácať na hodnote, zlato naopak získava. Preto ho mnohí investori vnímajú ako „bezpečný prístav“ pre svoje bohatstvo.

Aj keď sa aktuálna cena môže zdať vysoká, v dlhodobom horizonte zlato preukázalo schopnosť prekonávať rôzne krízy a volatilné obdobia. Dopyt po zlate je často podporovaný neistotou na trhoch, geopolitickými rizikami alebo rastúcou infláciou. Práve tieto faktory, môžu prispieť k tomu, že jeho cena bude rásť aj naďalej.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo investori zvažujú zlato, je jeho schopnosť chrániť pred infláciou. Na rozdiel od fiat mien, ktoré môžu stratiť svoju hodnotu v dôsledku nadmerného tlačenia peňazí, zlato si túto hodnotu zachováva.

Dôležitým dôvodom, prečo je nákup zlata výhodný, aj keď je jeho cena vysoká, je diverzifikácia investičného portfólia. Zlato má nízku koreláciu s inými aktívami, čo znamená, že jeho cena sa často pohybuje opačným smerom ako ceny akcií alebo dlhopisov. Preto zlato pomáha vyrovnať riziká v portfóliu a zabezpečuje stabilitu v prípade, že ostatné investície zlyhajú.

Ak sa pozrieme na historický vývoj cien zlata, môžeme vidieť, že aj napriek občasným poklesom sa zlato v dlhodobom horizonte vždy zotavilo a dosiahlo nové maximá. Napríklad, po finančnej kríze v roku 2008 cena zlata prudko stúpla, a aj keď následne došlo k poklesu, od tej doby sa zlato dostalo na ešte vyššie rekordné úrovne. Pre investorov, ktorí sú ochotní držať zlato dlhšie obdobie, tento kov predstavuje bezpečný spôsob, ako uchovať a zvyšovať hodnotu majetku.

Kedy je najlepší čas na nákup zlata?

Hoci by sa mohlo zdať, že najlepší čas na nákup zlata je počas poklesov jeho ceny, v praxi je veľmi ťažké načasovať trh. Mnoho odborníkov preto odporúča pravidelné investovanie, bez ohľadu na aktuálnu cenu. Týmto spôsobom sa priemerné náklady na nákup zlata rozložia, čo minimalizuje riziko, že by ste všetky investície vložili práve do nákupu pri najvyššej cene.

Napriek tomu, že zlato práve dosiahlo historické maximum, stále predstavuje hodnotnú a strategickú investíciu. Jeho stabilita, schopnosť chrániť pred infláciou a diverzifikačné vlastnosti ho robia atraktívnym pre investorov, ktorí hľadajú spôsob, ako chrániť a zvyšovať svoje bohatstvo. Aj keď je cena na vrchole, z dlhodobého hľadiska sa môže ukázať, že investícia do zlata bola správnym rozhodnutím.

Nákup zlata nie je len o aktuálnej cene, ale aj o pochopení jeho dlhodobej hodnoty a roly v investičnom portfóliu. Ak sa rozhodnete investovať do zlata dnes, môžete mať istotu, že máte časom overené aktívum, ktoré si udržuje svoju hodnotu aj v tých najnáročnejších obdobiach.

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny