Zlato je vzácnejšie ako kedykoľvek predtým.

Zlato je dnes vzácnejšie ako kedykoľvek predtým, pretože jeho ťažba je čoraz náročnejšia. Tento fakt je v súčasnosti jasnejší než v minulosti. Svetová rada pre zlato (World Gold Council) upozorňuje na rastúce výzvy spojené s ťažbou tohto cenného kovu.

Ťažba zlata čelí výrazným problémom. John Reade, hlavný trhový stratég Svetovej rady pre zlato, uviedol, že globálna produkcia zlata v roku 2023 vzrástla len o 0,5 % oproti predchádzajúcemu roku​, ako informoval portál CNBC. V roku 2022 to bolo 1,35 % a rok predtým 2,7 %. V roku 2020 dokonca došlo k prvému poklesu produkcie za poslednú dekádu​.

„V prvom štvrťroku 2024 sme zaznamenali rekordnú ťažbu, ktorá medziročne vzrástla o štyri percentá. Ale celkovo, ak sa pozrieme na ťažbu od roku 2016 až 2018, sa zastavila a odvtedy sme nezaznamenali žiadny rast,“ uviedol hlavný trhový stratég WGC John Reade.

Tento trend je spôsobený viacerými faktormi. Predovšetkým, mnoho z perspektívnych oblastí na ťažbu už bolo preskúmaných a nové nálezy sú čoraz vzácnejšie. Veľké ložiská zlata sú už často vyčerpané, a nové ložiská sú menšie a zároveň aj omnoho náročnejšie na ťažbu​.

„Je stále ťažšie nájsť zlato, získať povolenie na jeho ťažbu, financovať ho a prevádzkovať,“ dodal J. Reade. 

Ťažba zlata je kapitálovo náročná. Podľa Svetovej rady pre zlato si veľké ťažobné projekty vyžadujú rozsiahlu prípravu a financovanie, pričom od objavu ložiska po začiatok ťažby môže uplynúť 10 až 20 rokov​. Len asi 10 % globálnych objavov zlata obsahuje dostatok kovu na to, aby bola ich ťažba ekonomicky výhodná.

Získanie povolení na ťažbu je ďalšou veľkou prekážkou. Proces získania licencií a povolení môže trvať niekoľko rokov a je spojený s vysokými nákladmi. Ťažobné spoločnosti musia častokrát čakať celé roky, kým dostanú všetky potrebné schválenia​.

Mnohé ťažobné projekty sú plánované v odľahlých oblastiach, ktoré potrebujú infraštruktúru akou sú cesty, elektrina a voda. Tieto projekty si vyžadujú obrovské investície nielen do samotnej ťažby, ale aj do vybudovania potrebnej infraštruktúry. Náklady na tieto projekty môžu byť obrovské, čo ďalej zvyšuje náročnosť ťažby.

Tieto faktory vedú k tomu, že zlato sa stáva čoraz vzácnejším a jeho cena stúpa. V posledných mesiacoch dosiahli ceny zlata rekordné výšky, poháňané silným dopytom, najmä zo strany Číny a ďalších centrálnych bánk, ktoré zvyšujú svoje zlaté rezervy. Investori taktiež hromadia zlato ako prostriedok ochrany pred ekonomickou nestabilitou a geopolitickými nepokojmi vo viacerých častiach sveta.

Budúcnosť ťažby zlata bude pravdepodobne stále náročnejšia. Ťažobné spoločnosti budú musieť investovať viac kapitálu do technológií a výskumu, aby objavili nové ložiská a zvýšili efektivitu ťažby. Okrem toho, regulácie a environmentálne požiadavky budú stále prísnejšie, čo ďalej skomplikuje ťažobné operácie​.

Zlato je dnes vzácnejšie ako kedykoľvek predtým. Jeho ťažba čelí mnohým výzvam, od náročného procesu objavovania nových ložísk, cez komplikácie so získavaním povolení až po vysoké náklady na infraštruktúru. Tento trend pravdepodobne povedie k ďalšiemu rastu cien zlata a ovplyvní trhy a ekonomiky po celom svete. Ako sa bude svet adaptovať na tieto výzvy, ostáva otázkou, ale jedno je isté – zlato si svoju vzácnosť a hodnotu udrží aj naďalej.

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny