Top komodity, ktoré by mali byť súčasťou portfólia každého investora.

Investor musí nájsť ten správny mix aktív, ktoré mu pomôžu dosiahnuť finančnú stabilitu a zároveň získať čo najvyššie výnosy. Jedným z najlepších spôsobov, ako to docieliť, je diverzifikovať svoje portfólio. To znamená, že by ste nemali mať všetky svoje peniaze len v akciách alebo dlhopisoch, ale mali by ste ich rozložiť medzi rôzne typy investícií. A práve tu prichádzajú do hry komodity.

Komodity sú suroviny, ako napríklad zlato, ropa, rôzne poľnohospodárske produkty a iné zdroje, ktoré tvoria základ svetovej ekonomiky. Sú to skutočné, hmatateľné produkty, ktoré každý deň ovplyvňujú životy ľudí. Investovanie do komodít prináša unikátnu ochranu proti inflácii a nestabilným finančným trhom. V časoch, keď akcie alebo dlhopisy strácajú na hodnote, môžu práve komodity byť hlavným ťahúňom úspešného investičného portfólia.

Pozrieme sa preto na to, ktoré komodity sú podľa odborníkov najperspektívnejšie a vysvetlíme si aj prečo.

Zlato: Vaša poistka proti neistote

Zlato je často nazývané „bezpečný prístav“ investovania, pretože si uchováva hodnotu aj v časoch najväčších finančných kríz. V dobách, keď akciové trhy padajú alebo keď čelíme vysokej inflácii, má práve zlato tendenciu stúpať na cene. Dôvodom je jeho obmedzená ponuka a stále vysoký dopyt. Pre mnohých investorov je zlato základným kameňom portfólia práve kvôli jeho rokmi overenej stabilite.

V súčasnosti je investovanie do zlata stále atraktívne. Analytici predpovedajú, že jeho cena môže v nasledujúcich rokoch ešte výrazne stúpať, a to kvôli rastúcej neistote na globálnych trhoch a geopolitickým konfliktom. Tí, ktorí chcú investovať do zlata, môžu zvážiť nákup fyzického zlata, zlatých mincí, alebo investície do ETF fondov, ktoré kopírujú cenove pohyby zlata.

Striebro: Výhodná kombinácia stability a rastu

Striebro je ako mladší brat zlata, má podobné vlastnosti, ale s dôležitým rozdielom. Striebro sa široko používa v priemysle, najmä v elektronike a obnoviteľných zdrojoch energie, ako sú solárne panely. Tento priemyselný dopyt spôsobuje, že striebro je dynamickejšou komoditou s potenciálom vysokého rastu​.

Rastúci záujem o zelené technológie a elektrické vozidlá znamená, že dopyt po striebre bude aj naďalej stúpať. Pre investorov to predstavuje zaujímavú príležitosť získať nielen ochranu proti inflácii, ale aj možnosť profitovať z ďalšieho technologického pokroku.

Meď: Kľúč k technologickému rozvoju

Ak ste niekedy rozmýšľali, ako funguje elektrina v našich domoch, mestách a v priemysle, odpoveďou je meď. Meď je základným materiálom pre elektrické vedenie a rozvoj infraštruktúry. S prechodom na obnoviteľné zdroje energie a elektromobilitu sa dopyt po medi prudko zvyšuje.

Podľa odhadov by dopyt po medi mohol do roku 2035 dosiahnuť dvojnásobok súčasnej úrovne, čo vytvára príležitosť pre rast ceny tejto nenahraditeľnej komodity​. Tí, ktorí chcú profitovať zo zmien v globálnej infraštruktúre a energetike, vidia v medi jednu z najlepších investičných možnosti, ktoré trh v dnešnej dobe ponúka.

Ropa: Volatilná, ale dôležitá súčasť portfólia

Ropa a energetické komodity sú stále kľúčové pre fungovanie globálnej ekonomiky, a to aj keď svet pomaly prechádza na obnoviteľné zdroje energie. Cena ropy je často ovplyvnená geopolitickými udalosťami, akou bola napríklad vojna na Ukrajine, ktorá spôsobila veľké výkyvy na trhu. Napriek týmto výkyvom je ropa stále jedným z najziskovejších sektorov pre investorov, ktorí sú ochotní podstúpiť vyššiu mieru rizika​.

Mnohí odborníci sa domnievajú, že energetický sektor ponúka atraktívne príležitosti, najmä pokiaľ ide o akcie ropných spoločností, ktoré môžu byť menej volatilné ako samotná ropa. Aj keď sa svet pomaly posúva k obnoviteľným zdrojom energie, ropa zostáva dôležitým hráčom na trhu, čo z nej robí kľúčovú komoditu pre investičné portfóliá.

Poľnohospodárske komodity: Dopyt po potravinách neustále rastie

Poľnohospodárske komodity, ako sú pšenica, kukurica alebo sója, sú nevyhnutné pre výživu rastúcej svetovej populácie. Investovanie do týchto komodít môže byť obzvlášť zaujímavé v čase, keď sa klimatické zmeny stávajú čoraz väčším faktorom, ktorý zásadne ovplyvňuje produkciu potravín.

Okrem toho, dopyt po zdravých a kvalitných potravinách rastie, čo tlačí ceny týchto komodít nahor. Napríklad nepriaznivé počasie alebo nedostatky v dodávateľských reťazcoch môžu spôsobiť rýchle zvýšenie cien, čo vytvára príležitosť pre investorov, ktorí chcú profitovať z globálnych trendov.

Komodity predstavujú kľúčovú súčasť každého diverzifikovaného investičného portfólia. Či už hľadáte ochranu pred infláciou, stabilitu v neistých časoch, alebo chcete profitovať z globálnych trendov, ako je technologický pokrok alebo rastúci dopyt po potravinách, komodity sú pre vás skvelou voľbou. Zlato, striebro, meď, ropa a poľnohospodárske komodity by mali byť zahrnuté v portfóliu každ

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny