Svet zachvátila zlatá horúčka.

V prvom kvartály roku 2024 dopyt po zlate výrazne stúpol. Cena zlata pokorila postupne jeden rekord za druhým. Nakupovali nie len centrálne banky či investori, ale silný dopyt pochádzal aj z priemyslu, ako informuje World Gold Council. Predikcie odborníkov sa zhodujú v tom, že dopyt po zlate bude rásť aj naďalej a to v krátkodobom aj dlhodobom horizonte.

Zlato dosiahlo v apríli 2024 nový historický míľnik, keď sa vyšplhalo na cenovú úroveň 2 431,42 dolárov za uncu. Za hlavný dôvod súčasného rastu môžeme vo všeobecnosti považovať súčasnú menovú politiku centrálnych bánk a hlavne stupňujúce sa geopolitické napätie vo svete.

Celkový dopyt po zlate v prvom štvrťroku 2024 stúpol o 3 %, čím trh zaznamenal najsilnejší prvý kvartál od roku 2016. Centrálne banky nahromadil v prvých mesiacoch roka ďalších 290 ton zlata. Dopyt po zlatých tehličkách a minciach bol rovnaký ako aj v predchádzajúcom štvrťroku a to na úrovni 312 ton. Naopak zlaté ETF fondy zaznamenali v rovnakom období pokles. K predajom došlo na trhoch v Európe a Severnej Amerike, no celkovú bilanciu čiastočne vykompenzovali nákupy v Ázii. Výrazne vzrástol dopyt po zlate z technologického sektora, ktorý súvisí s rozmachom pokročilej umelej inteligencie. V šperkárskom priemysle sa vytvorili zásoby zlata v objeme 56 ton, keďže výroba šperkov rástla no spotreba mierne poklesla.

Odborníci sa zhodujú, že ďalší vývoj na trhu so zlatom bude sprevádzaný naďalej rastúcim dopytom, ako informoval Litefinance. Podľa analytikov cena zlata bude rásť v priebehu rokov 2024 až 2030. Mnohí predpokladajú, že zlato v nasledujúcich rokoch dosiahne až na 4 000 dolárov za uncu. Túto predikciu podporujú mnohé faktory.

Zlato je bezpečným prístavom v čase neistoty. Súčasne neisté geopolitické prostredie motivuje mnohých investorov k tomu, aby pre svoj majetok našli čo najmenej rizikové aktívum. Zároveň, sa centrálne banky dostali do bodu, kedy pristúpia k zmierneniu svojej prísnej menovej politiky, čím uvoľnia tlak na trhy. Firmy aj jednotlivci budú mať v dôsledku toho viac priestoru pre investície a časť z nich automaticky poputuje aj do zlata.  

Budúci rast ceny zlata podporuje aj trend zvyšovania zlatých rezerv centrálnych bánk. Pokladnice rôznych štátov sveta sa snažia zaistiť si zlatom svoju stabilitu a nezávislosť. Mnohé krajiny po udalostiach minulých rokov dospeli k záveru, že držať svoje rezervy v dolároch, sa im nemusí vyplatiť. Západné krajiny využili dolár ako politickú zbraň, keď uvalili sankcie najskôr na Irán a neskôr aj na Rusko. Štáty, ktoré nemajú najlepšie vzťahy s USA sa tak obávajú, že pri eskalácií medzinárodného napätia by mohli byť taktiež odstrihnuté od amerického dolára. Zlato im tak prináša istotu aktíva, ktoré nestratí svoju hodnotu.

Zlato je magnetom pre obyvateľov krajín, ktoré bojujú s vysokou infláciou. Jasným príkladom je aktuálna situácia v Turecku, kde inflácia dosiahla úroveň vyše 67 %. Turci sa snažia ochrániť svoj majetok a tak v krajine prepukla zlatá horúčka. Pašovanie zlata do Turecka dosiahlo v tomto roku rekordné úrovne, keďže vláda stanovili prísne kvóty na dovoz tohto vzácneho kovu, ako informuje portál Bitcoin. V prostredí masívnej devalvácie meny a prudko rastúcich cien tovarov a služieb sa tamojší obyvatelia snažia uchovať svoj majetok v bezpečí. Bezpečnostné zložky v Turecku počas prvých troch mesiacov tohto roka na hraničných priechodoch zaistili približne 350 kilogramov zlata. Pre porovnanie, takýto objem presahuje 60 % z celkového zadržaného množstva zlata v roku 2023.

Cena zlata už dlhé mesiace rastie, hoci z pohľadu technickej analýzy by mala nastať aj výraznejšia korekcia, situácia na trhu naznačuje, že rastúci trend bude pokračovať aj naďalej. Zlato sa tak stáva nie len stabilným uchovávateľom hodnoty, ale aj mimoriadne zaujímavou investičnou príležitosťou.

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny