Svet sa topí v dlhoch: Situácia je kritická, nastala dlhová kríza

 A to kvôli narastajúcemu globálnemu dlhu. Podľa najnovšej správy Inštitútu medzinárodných financií (IIF) dosiahol celkový globálny dlh v prvom štvrťroku 2024 neuveriteľných 315 biliónov dolárov, ako informuje CNBC.

Globálny dlh prekročil svoju najvyššiu úroveň od obdobia druhej svetovej vojny a to predstavuje obrovské bremeno pre celosvetovú ekonomiku. Každý obyvateľ planéty by, po prepočte na obyvateľa, niesol približne 39-tisíc dolárov tohto dlhu​ na vlastných pleciach.

Svetový dlh rastie najmä z jedného dôvodu

Existuje niekoľko závažných faktorov, ktoré prispievajú k tejto situácii. Hlavným dôvodom toho, prečo stojí svet na hrane bankrotu, je ekonomická politika mnohých krajín, ktoré sa v posledných desaťročiach spoliehali na financovanie chodu štátu prostredníctvom pôžičiek.

Emre Tiftik, riaditeľ IIF, varuje, že tento trend je dlhodobo neudržateľný a môže viesť k vážnym ekonomickým problémom v budúcnosti​.

Globálny dlh v číslach

Približne dve tretiny svetového dlhu pochádzajú z vyspelých ekonomík, pričom najväčšími prispievateľmi sú Spojené štáty a Japonsko. Spojené štáty majú najväčší dlh na svete, a to vyše 30 biliónov dolárov, pričom Japonsko nasleduje s dlhom vyše 10 biliónov dolárov. Tieto krajiny čelili výraznému nárastu dlhu v dôsledku pandémie COVID-19, ktorá spôsobila zvýšené výdavky na zdravotnú starostlivosť a zvýšené ekonomické stimuly​ pre obyvateľstvo.

Čína, India a Mexiko tiež zaznamenali rekordné úrovne dlhu. Dosahuje výšku 105 biliónov dolárov. Pomer dlhu k HDP týchto krajín dosiahol alarmujúcich 257 %. Rozvíjajúce sa ekonomiky čelia rastúcim nákladom na financovanie a inflácii, čo môže ešte viac zhoršiť ich ekonomickú stabilitu​ v budúcnosti​.

Dlhy domácností a firiem

Významnú časť globálneho dlhu tvoria dlhy domácností, ktoré zahŕňajú hypotéky, kreditné karty a študentské pôžičky. Celkový dlh domácností dosiahol 59,1 bilióna dolárov. Vysoké náklady na bývanie a vzdelanie prispievajú k rastu dlhov domácností, čo zvyšuje finančný tlak na rodiny vo všetkých kútoch sveta​.

Firmy na celom svete majú dlh vo výške 164,5 bilióna dolárov, z čoho 70,4 bilióna dolárov pripadá na finančný sektor. Tento dlh priamo ovplyvňuje podnikateľské investície aj ekonomickú stabilitu. Mnohé spoločnosti sú nútené prijímať nové pôžičky na financovanie svojich prevádzkových nákladov a investícií, čo automaticky vedie k ďalšiemu nárastu dlhu​.

Verejný dlh

Verejný dlh dosiahol úroveň 91,4 bilióna dolárov. Mnohé vlády sa pri riešení ekonomických problémov spoliehajú na možnosť financovania nákladov štátu na úver, čo povedie k ďalšiemu zvyšovaniu verejného dlhu v budúcnosti, keďže pribudnú aj náklady na obsluhu dlhu. Tento trend je zreteľne rozpoznateľný v období globálnych ekonomických kríz, ako počas pandémie COVID-19, ktorá spôsobila zvýšené výdavky na zdravotníctvo, sociálnu podporu a ekonomické stimuly.

Príčiny a možné dôsledky

Medzi hlavné riziká spojené s rastúcim dlhom patrí tvrdohlavá inflácia, naštrbené medzinárodné obchodné vzťahy a geopolitické napätie. Tieto faktory môžu zapríčiniť vyššie náklady na financovanie a ďalšie zhoršenie ekonomickej stability.

Odolná inflácia znižuje kúpnu silu obyvateľstva, čo spôsobuje vážne finančné problémy pre domácnosti a firmy. Rastúce obchodné napätie medzi veľkými ekonomikami, ako sú USA a Čína, negatívne vplýva na globálny obchod a hospodársky rast​.

Ak sa situácia nezmení, narastajúci globálny dlh môže mať katastrofálne následky pre svetovú ekonomiku. Rýchlo rastúce dlhy vedú k zvyšovaniu úrokových sadzieb, zníženiu hospodárskeho rastu a zhoršeniu finančnej stability. Vysoké úrokové sadzby zvyšujú náklady na pôžičky pre vlády, firmy aj jednotlivcov, čo môže spomaliť investície a spotrebu. Navyše, zvýšené náklady na obsluhu dlhu môžu viesť k obmedzeniu verejných služieb a sociálnych výdavkov​.

Odborníci navrhujú niekoľko opatrení na zmiernenie tejto závažnej krízy. Vlády by mali prijať politiky na znižovanie verejného dlhu, ako sú fiškálne reformy a efektívnejšie riadenie verejných financií. Finančné inštitúcie by mali podporovať udržateľné financovanie a znižovať závislosť na dlhovom financovaní. Domácnosti a firmy by mali zlepšiť svoje finančné plánovanie a riadenie dlhu.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny