Predikcie odborníkov hovoria o silnom raste ceny zlata

Popredná investičná banka Morgan Stanley vydala novú predikciu pre vývoj ceny zlata vo štvrtom kvartály 2024, ako informoval Watcher.guru. Vyhliadky zostávajú aj naďalej mimoriadne optimistické a zlatý kov by mal pokračovať v raste aj nasledujúce mesiace.

Cena zlata v posledných siedmych mesiacov neustále prekonávala svoje rekordy. Počas tohto obdobia zlato stúplo na cene takmer o 18 % a potvrdilo, že patrí medzi tie najvýkonnejšie aktíva na komoditnom trhu v ťažkých ekonomických aj geopolitických podmienkach.

Cena zlata sa aktuálne pohybuje na úrovni okolo 2 400 dolárov za uncu. Svetová investičná banka Morgan Stanley predpokladá, že do konca roka 2024 sa zlato pozrie aj nad hranicu 2 600 dolárov.

Ak by ste dnes nakúpili zlato, a predikcia Morgan Stanley by sa aj skutočne naplnila. Nárast ceny o 200 bodov by znamenal zhodnotenie investície zhruba o 8,5 % a to len v priebehu niekoľkých mesiacov.

 Stratégovia z Morgan Stanley pod vedením Amy Gower v poznámke uviedli:

„Zatiaľ čo obavy z recesie v USA rastú, naši ekonómovia stále vidia mäkké pristátie so silnejšou reakciou Fedu, ak budú údaje slabšie, čo by malo podporiť prílev investorov do zlata.“

Cena zlata tento rok stúpa najmä kvôli tomu, že centrálne banky rozvojových krajín hromadia zlaté rezervy v rekordných množstvách. Čínska centrálna banka nakupovala zlato 18 po sebe nasledujúcich mesiacov. Veľké objemy vzácneho kovu kumulovalo aj Rusko, India, Južná Afrika a Brazília.

Masívne nákupy tlačili cenu stále vyššie a vyššie, čo podporilo pozitívne očakávania investorov na celom svete. Vzácny kov nenakupovali iba centrálne banky ale aj množstvo malých investorov a rôzne inštitucionálne fondy. Morgan Stanley si preto myslí, že tieto silné faktory vytlačia cenu zlata až nad úroveň 2 600 dolárov za uncu.

Oveľa ohromnejšie očakávania o budúcom vývoji ceny zlata prezentoval Egon von Greyerz, zakladateľ Matterhorn Asset Management a Gold Switzerland. Na zákalade historických trendov a súčasných ekonomických podmienok predikuje, že zlatý kov by mohol v budúcnosti dosiahnuť cenu neuveriteľných 40 000 dolárov za uncu, ako informoval portál Bitcon.

Finančný analytik, ktorý sa špecializuje na ochranu bohatstva prostredníctvom drahých kovov skúmal potenciál rastu ceny zlata s ohľadom na trhové trendy v minulosti a aktuálne ekonomické podmienky.

Egon von Greyerz vysvetlil, že zlato by mohlo dosiahnuť úroveň až 16 000 dolárov za uncu, ak sa vráti k svojmu historickému priemeru v porovnaní s americkými štátnymi pokladnicami. V prípade, že by dosiahlo úroveň z rokov 1979-1980 jeho cena by sa vyšplhala na 40-tisíc dolárov.

„Keď vstupujeme do zlatej éry, krajiny BRICS neustále zvyšujú svoje nákupy a centrálne banky predávajú americké štátne dlhopisy, aby nakupovali zlato. Žiadna krajina a žiadna centrálna banka nebude v budúcnosti držať doláre ako rezervné aktívum. Fyzické zlato je jediné správne rezervné aktívum, tak ako to bolo v histórii.“

Finančný analytik spomenul aj to, že vývoj ceny striebra môže postupovať ešte dvakrát rýchlejšie ako zlata. Zdôraznil však, že jeho predpovede nie sú definitívnymi prognózami, len vyčísľujú možné výsledky, ktoré nastanú, ak sa naplnia určité ekonomické podmienky.

„Investori by sa nemali zameriavať na potenciálne ciele pre zlato alebo striebro. Namiesto toho by mali uvažovať o zlate ako o finančnom životnom poistení, ktoré rovnako ako v histórii prinajmenšom zachová aktíva investorov, no s najväčšou pravdepodobnosťou ich aj zhodnotí.“

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny