Najväčšie bubliny všetkých čias.

Napriek uplynulým rokom, ktoré boli sprevádzane najskôr rekordnou mierou inflácie a následne prudkým zvýšením úrokových sadzieb, na trhoch panuje optimistická nálada. Prísna menová politika centrálnej banky vyvolávala obavy, že v ekonomike nastane recesia. No opak sa stal pravdou a hospodárstvu sa aj napriek tlaku, ktorý pramení z drahých úverov naďalej darí. Akciové indexy rastú na nové rekordné úrovne a podobne sú na tom aj rizikovejšie aktíva kryptomeny.

Mnohí ekonómovia preto hovoria o tom, že sa na trhu formuje bublina, ktorej prasknutie spustí vo svete obrovskú krízu. Pozrieme sa preto na to, aké trhové bubliny poznačili minulosť a či je možné nájsť spojitosť medzi historickými udalosťami a súčasnosťou.

Za najmasívnejšiu trhovú bublinu môžeme považovať veľký krach newyorskej burzy v roku 1929. Následkom tejto udalosti nastala najväčšia svetová hospodárska kríza v dejinách. Katastrofe predchádzala nadmerná ponuka peňazí v obehu (peňazí, ktoré už neboli kryté zlatom). V septembri vytvorila newyorská burza (NYSE) historický rekord. Index Dow Jones Industrial Average sa vyšplhal na úroveň 381,17 bodov, pričom ešte začiatkom desaťročia dosahoval len 60 bodov. Osudný „čierny štvrtok“ 24. októbra 1929 spustil na Wall Street paniku. Na burze sa vytratili všetky nákupné objednávky a každý investor sa snažil zbaviť cenných papierov, ktoré každou minútou strácali hodnotu. Po tom, čo sa správy zo Spojených štátov rozšírili do zámoria, nastal v Európe „čierny piatok,“ „čierny pondelok,“ aj „čierny utorok.“ Kríza mala devastujúce globálne následky, ktoré boli spojené s extrémnym nárastom nezamestnanosti, keďže krachovali podniky na celom svete. Bez práce sa vtedy ocitli milióny ľudí. Od roku 1929 do roku 1932 akciový trh zaznamenal enormný pokles a to až o 90 %.

Na prelome milénia praskla technologická bublina známa ako „Dot-Com bubble.“ Nástup éry internetu sprevádzalo obrovské nadšenie z novej technológie a možností, ktoré ponúka. Na trhoch vypukol ošiaľ. Investori namierili kapitál do firiem, ktorých projekty súviseli s využívaním internetu. Technologický index Nasdaq vzrástol od roku 1990 do roku 2000 až desaťnásobne a dosiahol trhovú kapitalizáciu 6,6 bilióna dolárov. Príliš prudký nárast hodnoty akcií technologických spoločnosti nafúkol na trhu obrovskú bublinu. Keď v marci 2000 spľasla, index Nasdaq Composite sa do októbra prepadol o 78 % a spustil v Spojených štátoch recesiu.

Prvú trhovú bublinu na svete zaznamenali už v roku 1637 v Holandsku, poznáme ju ako Tulipánová horúčka. Tulipány sa do tejto krajiny dostali z Turecka. Keď sa jednotlivé farebné odrody začali krížiť, záujem o ne extrémne vzrástol, avšak cibuli tulipánov bolo len obmedzené množstvo. Kým na začiatku storočia stála jedna tulipánová cibuľa 1 gulden, za krátky čas jej cena vystrelila na 1 000 guldenov. Na vrchole tulipánovej horúčky sa Holanďania nezdráhali za niektoré odrody cibuli obetovať aj svoj dom, či statok. Kým v priebehu rokov 1636 a 1637 vrástla cena tulipánov až 20-násobne, po prasknutí tulipánovej bubliny sa ich cena za tri mesiace prepadla o 99 %.

V súčasnosti na trhu vidíme viaceré znaky, ktoré sprevádzali bubliny v minulosti. Centrálne banky vypustili do obehu extrémne množstvo peňazí. Nová technológia pokročilej umelej inteligencie (AI) vyvolala medzi investormi obrovský záujem a akcie spoločností, ktoré sú spojené s AI ťahajú v posledných dvoch rokoch indexy prudko hore.

Každý prudký rast hodnoty akýchkoľvek aktív skončil v minulosti fiaskom. Ak trhová hodnota akcie výrazne prekoná jej vnútornú hodnotu, riziko prepadu ceny narastá. „Súčasná bublina umelej inteligencie je väčšia ako technologická bublina z 90. rokov,” uviedol Torsten Slok, hlavný ekonóm spoločnosti Apollo. V súčasnosti rastie všetko, čo je spojené s technológiou AI. Nie len akcie spoločností, ale aj kryptomeny, ktoré sú na toto odvetvie naviazané. Slovné spojenie „akciová bublina“ sa dostalo vo vyhľadávači Google na najvyššiu úroveň za posledné roky. Na to, že sa trh prehrieva upozornil aj akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry. „Americké akcie sú teraz výrazne drahšie v porovnaní s priemerným ocenením od roku 1992. V skutočnosti americké akcie teraz dosiahli na úroveň, ktorú sme pozorovali len počas technologickej dot-com bubliny a bubliny počas obdobia pandémie v roku 2021.“

V čase, keď na trhu badáme známky, ktoré napovedajú, že rasty sú čoskoro na konci a blíži sa fáza strmého prepadu, je rozumné svoje portfólio čo najviac ochrániť. Mnohokrát nám história ukázala, že bezpečným prístavom v čase neistoty je jedine zlato. Jeho cena z dlhodobého hľadiska stúpa a je skvelým uchovávateľom hodnoty. V súčasnosti zlato láme cenové rekordy aj kvôli neistote, ktorá vyplýva z aktuálnych geopolitických podmienok. Investori v snahe ochrániť svoj kapitál nakupujú zlato a rovnako aj centrálne banky vo veľkom navyšujú svoje zlaté rezervy.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny