Legendárny investor rozpredal akcie a sedí na rekordom objeme hotovosti

Jeden z najznámejších investorov-miliardárov na svete aktuálne sedí na rekordnom objeme hotovosti. Majetok Warrena Buffetta dosiahol v apríli 2024 čistú hodnotu 139 miliárd dolárov, čím sa stal deviatym najbohatším mužom planéty. Miliardár len nedávno rozpredal akcie najznámejších spoločností, akou je napríklad Apple a premenil ich na hotovosť. Tieto kroky úspešného, uznávaného a obdivovaného investora dávajú trhom signál, že kolaps sa blíži. Akcie spoločností, ktoré sú spojené s umelou inteligenciou zažívajú nevídaný boom, avšak táto oblasť Warrena Buffetta neláka, práve naopak, upozorňuje na obrovské riziká, ktoré s rozmachom novej technológie prichádzajú.

Investičný konglomerát Berkshire Hathaway, za ktorým stojí Warren Buffett v prvom štvrťroku 2024 držal rekordný objem hotovosti a to vo výške 189 miliárd dolárov o čom informoval vo svojej nedávnej kvartálnej správe. Buffett akcionárom oznámil, že do konca ďalšieho štvrťroka plánuje objem hotovosti ešte viac navýšiť a to až na 200 miliárd dolárov. Kroky úspešného investora mnohí považujú za signál, že sa blíži na akciovom trhu obdobie poklesu.

„Buffett je na akciovom trhu medvedí. Ukazuje to tým, že svoju masívnu hotovostnú pozíciu navýšil na 200 miliárd dolárov, predal akcie Apple a povedal, že nevidí výhodné ponuky,“ povedal dlhoročný pozorovateľ Buffetta Bill Smead, ako informuje finance.yahoo.

Miliardár sa rozhodol predať značnú časť z akcií spoločnosti Apple. Berkshire Hathaway znížil ich objem o 13 %. Neurobil to preto, aby kapitál namieril do perspektívnejších aktív, ale naopak, zvyšuje svoju hotovostnú rezervu. Navyše sa zbavil aj celej svoje expozície do Paramountu aj napriek tomu, že predajom celého podielu uzavrel pozíciu so stratou. „Za rozhodnutie o Paramount som bol 100 % zodpovedný,“ povedal Buffett na stretnutí akcionárov. „Bolo to stopercentne moje rozhodnutie, predali sme celý podiel a prišli sme o dosť peňazí.“

Na otázku, prečo Bershire Hathaway neinvestuje svoj multimiliardový hotovostný balík, Buffer odpovedal slovami: „Nemyslím si, že niekto, kto sedí za týmto stolom, má predstavu, ako ho efektívne využiť, preto ho nevyužívame.“ 

„Keď sa svet stáva sofistikovanejším, komplikovanejším a prepleteným, viac sa môže pokaziť“ a vy chcete byť schopní „konať, keď sa to stane,“ dodal Buffett.

Akciové trhy v poslednom roku ťahajú len akcie technologických spoločností, ktoré sú spojené s projektami pokročilej umelej inteligencie. Legendárny investor však v tomto odvetví nevidí investičnú príležitosť, dokonca varuje, že vývoj umelej inteligencie je rovnako nebezpečný, ako bol kedysi vývoj jadrových zbraní, ako informuje CNN.

„Keď sme vyvinuli jadrové zbrane, tak sme vypustili džina z fľaše. Umelá inteligencia je na tom podobne – už je čiastočne vonku,“ povedal akcionárom Berkshire Hathaway počas výročného stretnutia 93-ročný Warren Buffett.

Buffett pred verejným publikom opísal situáciu, v ktorej zazrel seba samého v deep fake videu, o ktorom si myslí, že by o autenticite obsahu presvedčilo aj jeho najbližšiu rodinu. Napriek tomu, že svetoznámy investor potvrdil, že nechápe presne, ako moderná technológia pokročilej umelej inteligencie funguje, má obrovské obavy z rizík, ktoré s ňou prichádzajú.

Vizionár však potvrdil aj to, že si je vedomý aj pozitívnych zmien, ktoré dokáže umelá inteligencia svetu priniesť. „Má obrovský potenciál konať dobro a obrovský potenciál spôsobiť škody,“ povedal. „A ja jednoducho neviem, ako to dopadne.“

Akcie spoločností, ktoré sú spojené s pokročilou umelou inteligenciou zaznamenali obrovský boom. Spoločnosť Nvidia, ktorá vyrába čipy, za posledných dvanásť mesiacov dosiahla prudký nárast hodnoty. Jej akcie za jeden rok stúpli o približne 215 %. V tom istom čase stúpla hodnota akcií technologického giganta Microsoft o 34 % a akcie Berkshire Hathaway vrástli o 22 %.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny