Finančné trhy krvácajú, no zlato láme ďalšie rekordy.

September patrí už tradične k mesiacom, kedy na trhu nastáva korekcia. Je tomu tak aj v tomto roku. Klesli akciové indexy, kryptomeny, a padá aj striebro. Počas temného obdobia na trhoch však investori majú svoje želiezko v ohni a ním je zlato.

Vysoké úrokové sadzby, ktoré najväčšie centrálne banky udržiavali na rovnakej úrovni vyše roka, spôsobili na finančných trhoch nie len neistotu alebo nervozitu, ale dokonca až paniku. Európska centrálna banka pristúpila k prvému zmierneniu menovej politiky skôr ako americký Federálny rezervný systém, no ani prvé zníženie úrokových sadzieb neprinieslo na trhy potrebnú úľavu. Inflácia je aj naďalej príliš vysokou hrozbou, keďže sa jej miera nedostala pod dvojpercentný cieľ centrálnych bánk.

Akcie v lete strmo padali

Akciové indexy zaznamenali v posledných týždňoch silné prepady. Poklesy boli najvýraznejšie za uplynulé mesiace. Korekcia zasiahla najmä technologické akcie. Technologický Index Nasdaq Composite zaznamenal počas septembra najhorší týždeň od roku 2022.

Ošiaľ v oblasti umelej inteligencie (AI) spôsobil v poslednom roku prudké rasty technologických spoločností. Výrobca čipov Nvidia, ktorý je symbolom celého AI sektora, zaznamenal počas prázdninových mesiacov 35-percentný pokles hodnoty akcií. Napriek tomu, že spoločnosť vo svojej správe o hospodárskych výsledkoch prekonala očakávania analytikov a jej príjmy boli vyššie o 1,28 miliardy dolárov, jej akcie aj naďalej oslabovali.

Kryptomeny hľadajú nové lokálne dno

Rovnaký sentiment prevláda aj na trhu s kryptomenami. Bitcoin padá už viac ako 6 mesiacov. Svoje marcové maximum sa mu ani len zďaleka nedarí prekonať a práve september je pre Bitcoin tým najhorším mesiacom v roku z hľadiska ziskovosti. Kryptomenoví investori mali veľké nádeje na rast ceny po aprílovom halvningu, ktorý sa spája s exponenciálne rastúcim obdobím, no skutočnosť je taká, že mnohé kryptomeny sa dnes obchodujú aj o 70 % nižšie ako tomu bolo v prvých mesiacoch roka 2024.

Striebro kleslo na cene

Temné obdobie na trhoch zasiahlo aj striebro, ktorého cena už niekoľko mesiacov klesá. To však vytvára pre investorov veľmi dobru investičnú príležitosť, keďže tento kov má obrovský potenciál pre rast. Zaujímavosťou je, že striebro je omnoho viac využiteľné ako zlato. Je nenahraditeľné pri výrobe batérií a elektroniky a vo veľkom sa využíva aj v šepkárskom odvetví. Priemysel využíva striebro na plno a až v druhom rade ovplyvňujú jeho cenu investori.

Zlato kraľuje celému trhu

Trhovým víťazom v ťažkých časoch je jednoznačne zlato, ktoré už od mája tohto roka prekonáva svoje rekordné maximá a rúti sa do neprebádaných cenových úrovni. Najvzácnejšie aktívum na svete má trhovú kapitalizáciu približne 17 biliónov dolárov. Jeho posledný rekord bol na úrovni 2 570 dolárov za troyskú uncu.

Známa investičná banka Goldman Sachs dokonca očakáva, že zlato sa vyšplhá už do konca roku 2025 na hodnotu 2 700 dolárov za uncu. Jej prognózy podporuje súčasná ekonomická a geopolitická situácia. Vysoké úrokové sadzby, inflačné tlaky a napätá situácia vo svete nútia investorov hľadať pre svoje peniaze čo najbezpečnejší prístav. Ním je bez pochyby históriou overené zlato.

Zlato slúži už tisíce rokov ako spoľahlivý uchovávateľ hodnoty. Už v dávnom staroveku ho Egypťania a Rimania používali ako symbol bohatstva a aj moci. Celé ďalšie stáročia bolo zlato základným výmenným prostriedkom v rámci medzinárodného obchodu. V modernej histórií slúžilo zlato ako bezpečný prístav v období kríz, vojen, ekonomickej recesie aj v časoch vysokej inflácie.

Súčasné napätie medzi najväčšími svetovými mocnosťami, a teda medzi USA, Ruskom a Čínou vytvára na globálnom trhu veľkú neistotu. Sankcie a obchodné vojny narúšajú fungovanie svetovej ekonomiky, čo vedie k zvýšenému dopytu po zlate. Investori sa obracajú na aktívum, na ktoré sa môžu v turbulentnom období spoľahnúť.

Hnacou silou rastu ceny zlata sú najmä nákupy centrálnych bánk. Tie, v roku 2024 hromadia zlate rezervy v rekordných objemoch. Zväčša rozvíjajúce sa krajiny, sa snažia, znížiť svoju závislosť od amerického dolára a preto sa obracajú ku zlatu.

Svetová ekonomická a geopolitická situácia naznačuje, že na finančných trhoch dôjde k ďalším otrasom. Investori preto mieria svoj kapitál do najistejšej, najbezpečnejšej a aktuálne najziskovejšej forme aktíva na svete, do zlata.

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny